Verbouw

‘Duurzame herbestemming’

Woning Middelstegracht Leiden

Aan de Middelstegracht in Leiden was vroeger de Christelijke bewaarschool. Deze is in 1925 gebouwd door archetect Willem Fontein. Het ontwerp verraadt door de baksteendetaillering en de decoratieve getrapte daklijn invloeden van de Amsterdamse School en van de ‘interbellum architectuur’ door de lineaire belijning en het platte dak.

Atelier Space ruimtelijke vormgeving tekende voor het ontwerp en de WBM voor realisatie. Atelier Space: ‘De nieuwe functie was een woonhuis en paste erg goed in het gebouw. In de structuur van het pand is niets gewijzigd en alle hoofdruimtes hebben een passende functie gekregen. Één lokaal is opgedeeld in drie slaapkamers. De karakteristieke en monumentale gang met de tegelvloer is geheel intact gebleven. In de aangrenzende ruimtes zijn de dunne betonvloeren verwijderd en is er een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming aangebracht. Alle daken zijn vervangen en geïsoleerd. De daklichten in het platte dak zijn gerestaureerd en voorzien van isolatieglas. Ook het glas in de houten kozijnen, ramen en deuren in de gevels is vervangen door (monumenten)isolatieglas.

In de voormalige gymzaal zijn de keuken, de eettafel en de woonkamer gesitueerd, in één grote en hoge ruimte. De hoge raampartij geeft een mooi uitzicht op de tuin. Hier zijn de houten kozijnen gehandhaafd en zijn de houten ramen en deuren vervangen door geïsoleerde zwarte stalen profielen met isolatieglas. Dit is een fijne combinatie met de gevlinderde betonvloer. Op de verdieping is een gastenverblijf gemaakt. Voorzieningen als een toilet, TD-ruimte en bergingen zijn aan één kant gesitueerd zodat de rest van de ruimte mooi tot z’n recht komt doordat alle houten spanten in het zicht zijn gebleven.’

Een uniek project waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de kennis en kunde van de WBM.

verbouw-school-woonhuis-3
verbouw-school-woonhuis-4
verbouw-school-woonhuis-5
verbouw-school-woonhuis-6
img_9156
img_9172
verbouw-school-woonhuis-2
img_9148
verbouw-villa-wassenaar-7

De details

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Atelier Space te Amsterdam

Oplevering

2015

Contact

Informatie & offerte aanvragen

    Vergelijkbare projecten